18. lipnja 2024.

Zašto se učlaniti?

DHAP nudi neke konkretne povlastice za svoje članove. Na primjer, umjetničku poreznu olakšicu, povremene popuste za konferencije te sudjelovanje u zatvorenom forumu, na kojem članovi mogu razmjenjivati konkretne informacije i iskustva s tržišta, rješavati prevodilačke probleme i drugo.

Članstvo u udruzi za AV prevoditelje je i potvrda kvalitete budući da svaki kandidat za članstvo prolazi postupak prijemnog testiranja. Međutim, najveća korist od članstva nije opipljiva i jača polako, sa svakim novim članom. Profesionalna je udruga zajednica prevoditelja koja može intervenirati onako kako pojedinac, najčešće freelancer, ne može.

DHAP je u izravnoj komunikaciji s Ministarstvom kulture, HAVC-om, Poreznom upravom, ZAMP-om, Sindikatom novinara Hrvatske, gdje prevoditelji imaju svoju podružnicu, i može stupiti u kontakt s relevantnim dionicima gdje god iskrsne neki problem za prevoditelje. A kao član AVTE-a, europske federacije udruga audiovizualnih prevoditelja, DHAP ima pristup europskim i svjetskim institucijama kao što su Europska komisija, CISAC, Europski sindikat novinara, EBU i druge, te zbog suradnje s europskim udrugama AV prevoditelja i sestrinskim udrugama ima širi pregled događanja u Europi i svijetu. U sve se to članovi mogu izravno uključiti, a sve to ima utjecaj na strategiju DHAP-a kojem je uvijek najviše u fokusu poboljšanje radnih uvjeta AV prevoditelja u Hrvatskoj.