O nama

DRUŠTVO HRVATSKIH AUDIOVIZUALNIH PREVODITELJA (DHAP) strukovno je udruženje koje okuplja profesionalne prevoditelje audiovizualnih sadržaja za televiziju, kinematografe i internet. Osnovano 2012. godine i zasad broji 50-ak članova.

Svrha mu je afirmirati ovo prevodilačko zanimanje i poboljšati status onih koji ga obavljaju te s tim u vidu djeluje na lokalnoj i europskoj razini. Na lokalnoj razini postignut je velik uspjeh 2016. kad je Ministarstvo kulture RH uvrstilo DHAP na svoj popis umjetničkih strukovnih udruga. Članovima to konkretno omogućava dobivanje umjetničke porezne olakšice od 25% na sve ostvarene AV prijevode. Na europskoj razini DHAP je član AVTE-a, krovne europske udruge audiovizualnih prevodilaca, zbog čega ima bolji uvid u situaciju u Europi i može intervenirati u korist svojih članova i na nadnacionalnoj razini.

Dugoročni cilj društva je okupiti sve prevoditelje koji se profesionalno bave audiovizualnim prevodilaštvom kako bi postalo bitna poluga u donošenju odluka u vezi s tim zanimanjem. Za detaljnije informacije o postupku primanja u članstvo i opširnije obavijesti o djelovanju društva posjetite naše stranice