Godišnji sastanak AVTE-a

logo

I ove godine sudjelovali smo na godišnjem sastanku europske krovne udruge audiovizualnih prevoditelja AVTE, ovoga puta s dvočlanim izaslanstvom. DHAP su predstavljali predsjednik Mane Galović i dopredsjednica Petra Matić.

Dvodnevni sastanak na kojem su se okupili predstavnici udruženja audiovizualnih prevoditelja dvanaest zemalja (Francuske, Hrvatske, Njemačke, Švedske, Danske, Norveške, Slovačke, Velike Britanije, Španjolske, Italije i Slovenije i Nizozemske) najprije se odvijao u La Ferté-Saint-Aubinu kraj Orléansa. Sastanak je vodila predsjednica AVTE-a Amalie Foss, a domaćini su bili članovi francuskog društva AV prevoditelja ATAA, među kojima i tajnica AVTE-a Estelle Renard i predsjednik ATAA-e Ian Burley. Na sastanku su predstavnici europskih društava imali prilike iznijeti specifične probleme s kojima su se susretali ove godine, a raspon tema bio je od autorskih prava i inicijativa Europske unije da pronađe inovativna rješenja za AV prevođenje do AVTE-ovih projekata za povećanje vidljivosti struke audiovizualnih prevodilaca, idućih stručnih konferencija i EU fondova.

Drugi dio susreta odvijao se u Parizu gdje je AVTE održao važan sastanak s Dennisom Sheehanom, Netflixovim šefom lokalizacije. Budući da je Netflix već prisutan na europskom AV tržištu, raspravljalo se o postojećim problemima i prijedlozima njihova rješenja, a zemlje u kojima Netflix još nije zaživio iznijele su prijedloge za suradnju.

Godišnji sastanak AVTE-a završio je projekcijom dokumentarnog filma o audiovizualnom prevođenju koji su snimili francuski AV prevoditelji. Na završnom koktelu širili smo poznanstva i razrađivali ideje s nadom da ćemo do idućeg sastanka nešto od ambicioznih planova zadanih na ovogodišnjemu i izvršiti.
Zadnja izmjena ( utorak, 13., lipanj 2017 18:55 )